I en tidigare artikel som du kan hitta på den här hemsidan beskrivs begreppet fika mer ingående. Nedan kan du läsa lite mer om begreppet fika som en kort sammanfattning och sedan följer en text om olika bakverk och drycker som svenskar och finländare gärna äter respektive dricker när de fikar.

Begreppet fika

Att fika är något som är typiskt för Sverige och Finland. Det innebär att du tar en paus för att dricka och äta samtidigt som du pratar med någon. Oavsett om du tar en fikapaus på ditt arbete eller om du och en eller flera bekanta ses för att fika på fritiden så ser stunden liknande ut. Exempelvis kan ett scenario vara att du och några kollegor dricker kaffe och pratar tillsammans i fikarummet på er arbetsplats. Ett annat möjligt scenario är att du och några goda vänner ses en eftermiddag över en kopp te och kanelbullar och pratar om allt mellan himmel och jord. Begreppet fika kan också användas för när du äter ett snabbt mellanmål även om du gör det helt själv.

Kaffets funktion vid fikat

För många finländare och svenskar innebär fika att du dricker kaffe. Oavsett om du äter något bakverk till eller inte så fyller kaffet en social funktion. Det finns oftast möjlighet att byta ut kaffet mot te eller annan varm dryck, framför allt om man går på café och fikar. På caféer kan du ofta välja mellan en rad olika kaffedrycker, olika sorters te samt varm choklad och även kalla drycker. Men, på de flesta arbetsplatser är det kaffe eller te som gäller. Dessutom tillhör både svenskarna och finländarna de befolkningsgrupper som enligt statistiken dricker mest kaffe i världen. Finland har toppat listorna mer än en gång och Sverige brukar återfinnas som stark tvåa eller trea i liknande sammanhang.

Typiska bakverk och mat vid fika

I Sverige fick boken Sju sorters kakor en avgörande roll för fikat. På kafferep serverades länge sju sorters kakor. Det är en tradition som delvis lever kvar fortfarande. De sju sorters kakorna varierar något, men det finns alltid någon representant från de olika genrerna av bakverk utöver de sju sorterna. Det vill säga, det handlar om olika sorters småkakor, som föregås av någon form av vetebröd och efterföljs av minst en form av tårta. Genom historien har det naturligtvis förändrats vilka sorters kakor som serverats, men konceptet är fortfarande det samma. Begreppet kafferep beskrivs som en social sammankomst. Till en början förknippades begreppet med bröllop, begravningar och andra liknande stora händelser. Dock luckrades det upp mer och mer och kafferep blev frikopplat från den stora händelsen.

Enligt experterna så ser ett traditionsenligt kafferep ut som följer:

Det serveras någon form av vetebröd först, som efterföljs av någon form av ljus sockerkaka, sedan en mörk sockerkaka, efter det någon form av ljus småkaka, någon mörk småkaka, sedan en fylld småkaka och sedan någon form av bakelse. Efter det bjöds det ofta på tårta, för dem som orkade. Numera är det sällan någon bjuder på så många kakor vid ett kafferep. Fast, det är en intressant tradition. Och visst lever den delvis kvar i olika högtidssammanhang.

Det är också genom kafferepen som traditionen kring att fika lever kvar i Sverige och Finland. Samt vilka kategorier av bakverk som de flesta moderna fik och caféer erbjuder. Det vill säga, ofta finns det någon form av bakelse, någon form av vetebröd, någon form av sockerkaka och någon form av tårta. Dock varierar det förstås beroende på om du går på ett mer klassiskt konditori eller om du väljer att besöka ett mer modernt café. Idag serverar de flesta fik och caféer också olika former av mat, mackor och andra former av mellanmål utöver varma och kalla drycker samt bakverk.