Är du nyfiken på var bland annat svenskar och finnar dricker sitt kaffe? Då är det här en artikel för dig. Artikeln handlar om en kedja som finns i Sverige, Finland, Danmark, Norge och Tyskland. Kedjan är en av nordens största.

Vad är Espresso House?

Som nämnt ovan är Espresso House en av nordens största cafékedjor. Kedjan är från början en svensk kedja och det första caféet som delägarna öppnade var i Göteborg. Det caféet hette Café Java och finns till mångas stora förtret inte längre kvar. Däremot har kedjan Espresso House vuxit och expanderat något enormt de senaste åren. Första Espresso House-caféet öppnades 1996 i Lund.

Om du är intresserad av att läsa ännu mer om just Espresso House och deras expandering finns det mycket annan information att tillgå på nätet. Här kan du exempelvis läsa mer om Espresso House intåg i Mora, det finns förstås ännu fler artiklar om Espresso House på andra ställen också.

På tio år hann de expandera kedjan från ett café till 16 caféer och idag finns det över 200 stycken olika Espresso House i norden och Tyskland. Espresso House får ofta fina recensioner från olika medier. Det kan delvis bero på att de har bra mat, kaffe och fika samt tar hänsyn till en hel del matpreferenser och allergier. Det gör att flera lockas att besöka kedjans caféer. Det kedjan oftast har fått kritik för är bristen på ekologisk mat. Men, de har i alla fall fair trade kaffe, alltid något ändå.

Mer om Espresso House

Espresso House har ett stort utbud av mat, fika, drycker av olika slag och mycket annat. Utbudet varierar lite mellan de olika caféerna. Det beror helt enkelt på vilket café du besöker, i vilken stad, under vilken säsong och så vidare. Det är också skillnad på deras mindre ställen och de större ställena. De mindre ställena har generellt ett mindre utbud än de större. Samtidigt kan de mindre vara mer specialiserade också. Exempelvis kan deras kaffebarer vara mer specialiserade på kaffe.

Espresso House ägs delvis av ett holdingbolag beläget utanför Sverige numera. Men, ägarna är de samma som innan. I takt med att kedjan växte valde de att flytta delar av affärsverksamheten utomlands. Även om de fortfarande har kontorslokaler i Sverige också. Kedjan är dock fortfarande väldigt populär i både Sverige och norden. Det skulle kunna bero på att kedjor ofta blir större i flera länder i samma region. Eftersom folk tenderar att besöka ställen som de känner sig hemma på och som de känner igen oavsett i vilket land de befinner sig. Att det dessutom fanns en efterfrågan i de andra nordiska länderna gjorde säkert expanderingen ännu lättare.

Numera finns Espresso House alltså i fem länder och i en rad olika städer i samtliga länder. Det vill säga, oavsett om du befinner dig i Köpenhamn eller Mora kan du få tillgång till samma mat och fika. Det i sin tur skulle också kunna hänga ihop med det faktum att samtliga fem länder har lite liknande mattraditioner. De är absolut inte identiska, men de påminner delvis om varandra. Dessutom har mattraditioner sedan länge luckrats upp i takt med att världen blivit mer och mer globaliserad.

För att lyckas på det sättet som Espresso House har gjort behöver du ha en bra affärsidé och framför allt en marknad för din affärsidé. Det har Espresso House etablerat att de har. Det kanske alltid kommer finnas ett behov och en marknad för mat. Eftersom alla måste äta, sen kan det absolut variera hur efterfrågan efter matställen ser ut trots det.

Att Espresso House också tydligt har tagit fasta på kaffedrickandet som kännetecknar Sverige och Finland (plus de övriga tre länderna) är också en bra bonus.